Ingredience na těsto
jsou jednoduché a snadno dostupné:
- 250 g hladké mouky
- 125 g krupicového cukru pro sladkou chuť a karamelovou barvu
- 1/3 kypřícího prášku pro nádherně nadýchaný koláč
- 125 g másla pro jemnou texturu a 180 ml mléka pro správnou konzistenci.
- Nechybí ani 2 vejce
Drobenka se skořicovým cukrem je tou správnou poslední tečkou – smícháme hrubou mouku, krystalový cukr, máslo a skořicový cukr pro křupavou a chutnou poslední vrstvu. Samozřejmě, hlavním protagonistou je rebarbora – 3 až 5 řapíků rebarbory, které se do těsta přidávají s 2 lžícemi cukru pro sladší a jemnější chuť.
Postup:
Nejprve oloupeme a poté omyjeme rebarboru. Nakrájíme ji na kostky a smícháme s cukrem v míse.
Zapneme troubu na 180°C a připravíme si drobenku klasickým způsobem.
V další míse smícháme mouku s cukrem a kypřícím práškem. Přidáme rozpuštěné máslo, vejce a mléko. Těsto pořádně promícháme.
Plech nebo formu na koláč vymažeme máslem a vysypeme moukou nebo kokosem.
Na něj rozprostřeme těsto a na těsto klademe kousky rebarbory. Nakonec koláč posypeme drobenkou.
Pečeme asi 40 – 50 minut a rebarborový koláč posypeme cukrem těsně před vychladnutím.