Odkud pochází ostrá chuť chilli

Chilli pochází původně z Jižní a Střední Ameriky, konkrétně z oblasti mezi Mexikem a Argentinou. Byl pěstován již před více než 7 000 lety původními obyvateli těchto oblastí, jako například Aztéky a Inkové. Tyto indiánské kultury používaly chilli jako koření a také jako léčivou rostlinu. Po objevení Ameriky Evropany se chilli rychle rozšířilo po celém světě a dnes se pěstuje po celém světě.

Proč chilli pálí?

Chilli papričky obsahují chemickou látku zvanou kapsaicin, která způsobuje pálivou chuť. Kapsaicin se nachází v nejteplejších částech papričky, zejména v semenách a v blízkosti plodů. Když se kapsaicin dostane na jazyk, tak aktivuje receptory na povrchu buněk, což vede k signálům bolesti, které jsou vysílány do mozku. Reakce na kapsaicin se mění v závislosti na jedince a jejich genetické predispozice. Někteří lidé jsou na kapsaicin citlivější než jiní.

Kapsaicin a jeho účinků na zdraví

má také několik prospěšných účinků na zdraví. Například, studie ukazují, že kapsaicin může pomoci zlepšit metabolismus. To je důvod, proč je chilli často zahrnuté do dietních plánů pro hubnutí. Kapsaicin může také pomoci snížit krevní tlak a má analgetické vlastnosti, což znamená, že může pomoci snížit bolest.

Kapsaicin se také často používá v lékařství jako analgetikum pro různé druhy bolesti, včetně bolesti zad, bolesti kloubů a bolesti nervů. To může být účinné zejména u pacientů, kteří nereagují na tradiční analgetika. Kapsaicin má také protizánětlivé vlastnosti, které mohou pomoci zmírnit zánět a bolest při různých zdravotních stavech. Přesto, že kapsaicin má prospěšné účinky, jak na bolesti, tak na celkové zdraví, je důležité si uvědomit, že by se měl používat s opatrností, jelikož při vysokých dávkách může způsobit podráždění a bolest v ústech a krku.

Nejpálivější chilli papričky na světě

je podle oficiálních rekordů chilli paprička Carolina Reaper. Tato paprička byla v roce 2013 uznána Guinessovou knihou rekordů jako nejpalivější na světě. Má průměrnou Scoville hodnotu přibližně 1,5 milionu SHU (jednotky Scoville). Pro srovnání, běžná jalapeño paprička má průměrnou Scoville hodnotu okolo 5000-10000 SHU.

Existují ale i další typy chilli, které se praly o prvenství jako nejostřejší chilli světa, jako například „Dragon’s Breath“, „Pepper X“ a „Trinidad Moruga Scorpion“, které mají podobně vysokou hodnotu scoville jako Carolina Reaper.

Je důležité si uvědomit, že intenzita chuti u chilli se může lišit v závislosti na mnoha faktorech, jako jsou podmínky pěstování, způsoby sušení a skladování. Tyto faktory mohou vést k různým hodnotám Scoville pro stejný druh chilli.