svestky

Švestkový koláč s mákem

Ingredience:

Těsto: 250 g polohrubé mouky
30 g cukru
1 vanilinový cukr
50 g másla
1 vajíčko
100 ml mléka
1/4 kostky droždí
Náplň: cukr, mák, skořicový cukr, mléko, rum
švestky

Postup:

Z teplého mléka, lžičky cukru a droždí si uděláme kvásek, který pak přidáme k mouce, cukru, k máslu, vajíčku a zbytku mléka. Uděláme vláčné těsto, které necháme v teple necelou hodinku kynout.
Mezitím vypeckujeme a přepůlíme švestky.
Pokud máme nemletý mák, tak ho umeleme. Mák smícháme se skořicovým cukrem, cukrem, mlékem a chvíli jej vaříme. Až bude hotový, přidáme k němu rumu dle chuti.
Vykynuté těsto dáme do vymazané a vysypané formy na koláč, poklademe na něj švestky a posypeme makovou náplní.
Pečeme při teplotě 180°C dozlatova. Švestkový koláč s mákem se skvěle hodí na nedělní odpoledne.

Další recept tentokrát na švestkový koláč s tvarohem.