kolac

Recept Rebarborový koláč s drobenkou

Ingredience:

Těsto: 500 g polohrubé mouky
80 g cukru krupice
80 g másla
2 žloutky
250 ml mléka
1/2 kostky droždí
špetka soli
nastrouhaná citronová kůra
500 g rebarbory
2 vanilinové cukry
drobenka: 100 g cukru krystalu
100 g změklého másla
150 g polohrubé mouky



Postup:

Z teplého mléka, cukru a droždí si připravíme kvásek. Mezitím smícháme mouku se zbytkem cukru, špetkou soli, citronovou kůrou, k tomu přidáme rozpuštěné máslo, žloutky, vykynutý kvásek a zbytek mléka. Vše pořádně promícháme a vypracované těsto dáme do tepla na půl hodiny kynout. Mezitím omyjeme a oloupeme rebarboru. Nakrájíme ji na kostky a smícháme s vanilinovými cukry.
Připravíme si drobenku: Smícháme cukr, s moukou a se změklým máslem. Pomocí prstů zpracujeme.
Z těsta, které mezitím vykynulo, uděláme buď pomocí valečku nebo rukou placku, kterou dáme do vymazaného a vysypaného plechu. Rovnoměrně ho posypeme rebarborou a drobenkou.
Rebarborový koláč s drobenkou pečeme v předem vyhřáté troubě na 180°C dozlatova. Rebarborový koláč s drobenkou se skvěle hodí na odpoledne k čaji nebo ke kávě.