rebarbora

Rebarbora - klenot v jarní kuchyni

Rebarbora nebo-li reveň pochází z Asie, z tibetské oblasti, kde ji pěstovali již před třemi tisíci lety. Do Evropy se dostala až ke konci středověku. V 18. století se začala hojně pěstovat i na Moravě. Nyní se ve velkém pěstuje ve Velké Británii a v Německu.

Patří mezi oblíbenou zeleninu v mnoha částech světa. Dají se s ní připravit výborné moučníky, které svou kyselou chutí potěší kdejaký mlsný jazýček. Můžete ji jak pěstovat na zahradě, tak i koupit v sezóně v obchodě. Sklízí se v období od konce od dubna až do konce června.

Účinky na zdraví

Rebarbora je charakteristická svou kyselou příchutí, která je způsobena velkým obsahem kyseliny šťavelové. Obsahuje mnoho vitamínů a různých zdraví prospěšných látek, díky kterým nejsou zdravotní účinky rebarbory zanedbatelné.
Její zdravotní účinky jsou:
- pomáhá při ochablosti střev a zácpě
- zbavuje tělo škodlivin
- posiluje svaly, nervy a kosti
- pomáhá při hubnutí
- snižuje hladinu špatného cholesterolu v krvi
- reguluje hladinu cukru v krvi
- posiluje pokožku a vlasy
- zlepšuje imunitní systém

Obsahuje prospěšné látky, jako jsou vitamíny (B, C, E, A), minerály (vápník, mangan, draslík, železo, zinek, sodík, hořčík), vláknina, katechiny a kyselina šťavelová. Tato kombinace látek působí velmi pozitivně na zdraví.



Je rebarbora škodlivá?

Rebarbora obsahuje kyselinu šťavelovou (oxalovou), která je občas brána za škodlivou. Není vhodné s rebarborou používat hliníkové nádobí, neboť by hliník kvůli této kyselině mohl přejít do řapíků, které se pak zkonzumují. Také by si na ni měli dávat pozor lidé, kteří mají ledvinové potíže a jíst ji jen velmi málo nebo vůbec. Otrava kyselinou šťavelovou se může objevit až po snědení několika kilogramů řapíků. Je ale možné pozorovat menší problém po několika hodinách po požití u citlivých lidí, který se projevuje bolestmi břicha, průjmem nebo zvracení. V horších případech i poškození ledvin.
Velký obsah kyseliny oxalové se nachází v listech, které se nesmí vůbec konzumovat a od července se zvětší její množství i v řapících, proto se již nesklízí.

Zelenina nebo ovoce?

I když rebarbora se řadí mezi zeleninu, je prakticky výhradně používána jako ovoce. Rebarborové řapíky používáme v kuchyni k příprav koláčů, buchet, džemů, pyré, chutney, zákusků, dortů, kompotů,... Receptů existuje velmi mnoho, mezi nejoblíbenější patří rebarborový koláč a rebarborová buchta. Můžeme ji také zmrazit, poté je reveň po rozmrazení skoro stejně dobrá jako čerstvá. Zamrazíme ji oloupanou a nakrájenou.

Jak ji připravit?

Řapík vylomte, odkrojte z něj list a poté z obou stran odkrojte asi 3 cm. Následně řapík oloupejte nožem nebo škrabkou na brambory po všech stranách. Následně ji omyjte a podle potřeby nakrájejte. Kořen a listy se nekonzumují.

Existují dva druhy rebarbory, přičemž jeden je používán ke konzumaci a ten druhý k výrobě léků.