rebarbora

Rebarbora

Rebarbora nebo-li reveň pochází z Asie, z tibetské oblasti, kde ji pěstovali již před třemi tisíci lety. Do Evropy se dostala až ke konci středověku. V 18. století se začala hojně pěstovat i na Moravě. Nyní se hojně pěstuje ve Velké Británii.

Rebarbora je charakteristickou kyselou příchutí, která je způsobena velkým obsahem kyseliny citronové. Obsahuje mnoho vitamínů a různých zdraví prospěšných látek, díky kterým nejsou zdravotní účinky rebarbory zanedbatelné. Její zdravotní účinky jsou:
- pomáhá při ochablosti střev a zácpě
- zbavuje tělo škodlivin
- posiluje svaly, nervy a kosti
- pomáhá při hubnutí
- posiluje pokožku a vlasy

I když rebarbora se řadí mezi zeleninu, je prakticky výhradně používána jako ovoce. Rebarborové řapíky používáme v kuchyni k příprav koláčů, buchet, džemů, pyré... Můžeme ji i zmrazit, kdy reveň je po rozmrazení skoro stejně dobrá jako čerstvá. Řapíky oloupeme, umyjeme a nakrájíme. Pak si na nich už jen pochutnáváme. Mezi nejoblíbenější recepty patří rebarborový koláč a rebarborová buchta.

Existují dva druhy rebarbory, kdy jeden je používán ke konzumaci a ten druhý k výrobě léků.
Kořen rebarbory se používá jako droga, proto není vhodný pro těhotné ženy. Listy rebarbory jsou zase jedovaté, proto jediná část, která se konzumuje, je jen její řapík.